2006/04 – Smoking “The Beast” – A Behike with Jimmy in Singapore
9 Aug
The Beast English Translation follows the German text.
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Man kann mit dem heftigen nachmittäglichen Tropengewitter in Singapur gut leben. Besonders wenn man diese vom Cigar Divan der Casa Habana im Regent Hotel aus, mit einem Macallan 1973 und einer Epicure No 2 betrachtet. La Casa Cubana Singapore Wieder einmal war ich in Singapur – und Turner, der mit wollte aber verhindert war, hätte auch seine Freude gehabt. Bereits auf dem Hinflug, denn der Jumbo war wegen Ostern nur halb ausgelastet. Ich freute mich auf Jimmy. Jimmy & Chiang Mai Humidor Jimmy Vor sechs Wochen hatte ich Jimmy in Havanna getroffen, er war ebenfalls im Hotel Nacional de Cuba und nahm, zusammen mit uns, am Mittagessen bei Don Alejandro Robaina teil. Wie immer extrem gastfreundlich begrüssten mich Jimmy und Paul im Cigar Divan, als ich an meinem freien Tag gegen 17h30 diesen aufsuchte. Jimmy hatte mir bereits per mail eine besondere Überraschung versprochen. Wir begannen den späten Nachmittag mit einer 2005 Partagas Robusto, Edicion Especial Casa del Habano. Eine sehr schöne Zigarre vom Partagas Liebhaber und Sammler Jimmy. Partagas Robusto 2005 Nachdem ich meinen Durst mit einem Tiger Bier gelöscht hatte, ging es weiter mit einem 15 yr. Old Bruichladdich. Wir redeten über das letzte Festival, die Zigarren, unsere Erlebnisse und Erfahrungen in und mit Kuba. Da ein Kunde von Urs Portmann gerade Grüsse aus der Schweiz nach Singapur überbracht hatte, riefen wir Urs und Marc an und wünschten Frohe Ostern. Weiter ging es mit einer Magnum 46 aus der Cava Magallanes in Madrid die mir BossHogg zugesandt hatte. Wieder eine perfekte Zigarre. So wurde es 20h30 und Anne, Jimmy’s Frau, holte uns ab. Gemeinsam fuhren wir nach Chinatown und setzten uns ins Tian Tian Seafood, Outram Road, eine der Garküchen die aus vier Tischen auf dem Bürgersteig bestehen. Dinner with Anne at Tian Tian Jimmy weiss das ich sehr „Chinesisch“ in meinen Essgewohnheiten bin, ich esse einfach alles. Wir begannen mit länglichen Muscheln dessen Muskelfleisch in einer göttlichen Knoblauchsauce eingelegt war. Einfach unbeschreiblich köstlich. Weiter ging es mit Tiger Prawns in weissem Pfeffer, ebenfalls traumhaft, das Fleisch weich wie Butter. Als kleine „Deutsche“ Geste bestellte Jimmy Schweinefüsse ( Pork Knuckles ), eingelegt in Tofu mit Chilli. Als Beilagen Glasnudeln mit Morcheln, Baby Kailan und Brokkoli. Getränk war Tee. Ein herrliches Essen und eine Adresse die ich mit Sicherheit wieder – mit Inge – besuchen werde. Anne fuhr uns dann ins Intercontinental Hotel und verabschiedete sich. Wir hatten uns mit Dennis, einem US Amerikaner der seit über 25 Jahren in Singapur lebt und eine Firma betreibt, verabredet. Die Schönheit, die uns zur „Bestie“ begleiten sollte war die hübsche Lucrecia, eine hervorragende Sängerin aus Costa Rica, die in der Lounge auftrat und selbst Zigarre raucht. Lucrecia & Jimmy Als Stammgäste herzlich begrüsst vom extrem freundlichen Personal, hatten wir sofort eine Flasche 10 Jahre alten Balvenie und jeder einen schweren Zigarrenaschenbecher aus Kristall auf dem Tisch. Great Service at Intercontinental Die Zigarre die wir rauchen wollten sollte „Die Bestie“ sein. Natürlich gibt es KEINE Cohiba Behike ausserhalb der offiziellen 4000, die für die 40-ten Jubiläums Humidore produziert wurden – und die Erde ist eine Scheibe ………………. Man kann diese Scheibe an den Rändern absuchen, gute Kontakte haben und fündig werden wenn man gute Kontakte hat. Ohne grosses Aufhebens schnitten wir das wunderschöne Stück an. Der Trockenzug : Ein floraler Park. Da ich bekanntermassen kein grosses Gedöns um Geschmacksnotizen mache, hier ein mir zugesandtes anonymes (JNG) Tasting : “TASTING of the Beast:The first third delivers a regular but massive smoke. Grassy, vanillin with hints of delicate tobacco spices like warnings before the storm. Once you’re almost finished with the first third and a little bit tired of this massive and regular draw, the Cohiba Behike takes you by surprise with an explosion of tastes and delicate spiciness. It rises like a thunder and develops in an exponential way !Loads of oak overwhelms your mouth in a generous and heavy smoke. The draw becomes easier, faster, more complex and you’ll have to make an extra effort to overcome the beast. Once you get used to its new style, it mutates again. As you prepare for the finale, the cigar turns into a live volcano expressing all its complexity and strength. At one point you’ll have to take your time and cool down with puffing because you realize that your taste buds are saturated and your burning tongue is overloaded with the magic effect of the Behike ! The Cohiba Behike is a masterpiece and is here to stand amongst the legendary cigars. We’ll wait to see how it will age in a 12 to 18 months.” Meine eigenen Notizen sind : Powerful Dry Draw, Honey, Vanilla, Floral Park, sweet & mouthfilling Aroma. Hints of the Beast lurking ahead. Great Construction, perfect Draw. Awesome and Awe inspiring. A great Classic in true sense of the word. Opens up after the first quarter and becomes “macho” in a refined way. Yet very elegant, a beautiful Lady in a velvet dress with a knock-out punch. Very refined. Herbal, mint, herbs. Lucrecia singing Carlos Santana in the background – me changing the lyrics to : Mira como va, mi puro, bueno pa’ gozar, mulata …….. Wir sind alle Drei beindruckt und mehr als begeistert von dieser Zigarre. Wahrlich eine sich einprägende Zigarre. Wir rauchen eine „Bestie“. Smoking the Beast Bis Mitternacht geniessen wir die Behike zu der coolen Jazzstimme von Lucrecia, die die Pausen dazu nutzt selbst an der Zigarre zu ziehen. Wir haben Spass. Perfect Beast Dennis und Jimmy müssen am nächsten Tag arbeiten. Wir können die Zigarre einfach nicht ablegen und so fahren wir im Jaguar durch die Tropennacht mit offenen Fenstern und rauchen weiter. Im Hotel angekommen ziehe ich mir ein paar Shorts an und gehe hinunter in die „ 3 Monkeys Bar „. Ich sitze draussen, geniesse die Nacht, trinke ein paar Biere, mache mir Notizen und beende die Behike in Würde. Ein perfekter Traum. Ein paar Tage später besuche ich erneut Jimmy’s Cigar Divan. Der Mann meiner P I, privat dabei, begleitete mich. Jimmy bot ihm ein Macallan 1973 sowie ein Laphroig 10 yr an. Er zeigt ihm seine Macallan Sammlung. La Casa Cubana / Malt Department Macallan Showcase Am Freitag, dem 21 April, einen Tag nach unserer Rückkehr nach FRA, veranstaltet Jimmy ein Macallan Dinner im Restaurant „Au Petit Salut“ in Singapur mit Anwesenheit von David Cox, Macallan Direktor. Ich rauchte eine Epicure No 2 aus dem Cabinet, FR OLSU, also aus der Partagas Fabrik und denke dass Jimmy DIE perfekte Lounge in Süd Ost Asien hat. Nicht nur alle Macallan Jahrgänge, auch alle aussergewöhnlichen und raren Malts, Black Bowmores aus den 60’er und 70’er Jahren, einfach alle Spitzenmalts. Die privaten Humidorfächer für seine Kunden sind selbstverständlich gratis. Die Auswahl an Zigarren ist einfach umwerfend. Von den besten Cabinets zu den letzten Vitolas wie die SCdlH Murallas, Oficios oder Mercaderes. Extrem seltene Raritäten wie Partagas 150 und 155 Jubiläum Humidore, Partagas Salomones, Partagas „A“. Daneben Sammlerstücke die Jimmy aus Havanna mit bringt. Letztes Jahr hat er bereits sämtliche Bilder einer jungen Kubanischen Künstlerin erstanden. Dieses Jahr stellte diese Künstlerin während unseres Besuches in der El Laguito Cohiba Fabrik aus, und erneut hat Jimmy ihre Bilder gekauft. Auch rare alte Humidore sammelt Jimmy und freut sich diese dem Gast zu zeigen. In Chiang Mai, Thailand, lässt er in exquisiter Handarbeit Humidore aus Makassar Hölzern herstellen. Kurzum ; ein seriöser Sammler der sein Hobby zum Lebensinhalt gemacht hat. Als Gast seiner Lounge ist man auch ein Freund und Teil des Freundeskreises. Pläne für weitere Cigar Divan’s in Asien und Nahost sind bereits in Arbeit. Und so geht ein schöner Oster Umlauf zu Ende. Aber nach einem kurzen Teheran Flug bin ich wieder in Asien. Guangzhou wartet auf mich und danach habe ich einen Termin im Mai mit Ziqui in Beijing. Nino Smoking „The Beast“ – A Behike with Jimmy in Singapore Those tropical afternoon Thundershowers in Singapore are no problem, really. Not if you are watching the rain from the Cigar Divan at the Regent Hotel while holding a glass of 1973 Macallan and smoking a Epicure No 2. I was in Singapore, again, and Michael “Turner” who had wanted to fly along with me for the Easter Holidays but could not make it would’ve had enjoyed it. Precisely due to Easter, the 747 was only half full. I was happy to see Jimmy again. Jimmy Jimmy Our friendship goes back four years and only six weeks earlier I had met Jimmy in Havana. He was also staying at the Hotel Nacional de Cuba and had assisted to our Lunch with Don Alejandro Robaina. I received a warm welcome by the always hospitable Jimmy and Paul as I visited the Cigar Divan in the afternoon on my day off. We started off with a Partagas 2005 Partagas Reserva Edicion Casa del Habano. A beautiful cigar from Partagas Lover and Collector Jimmy. After quenching my thirst with a Tiger beer, I switched to a 15 year old Bruichladdich. We shared our impressions on Cuba and the Festival, our experiences and the good time we had there. A customer from Portmann had just delivered Easter greetings to Jimmy, so we called Switzerland and returned the Easter wishes. Second cigar was a Magnum 46 from Cava Magallanes in Madrid, courtesy of BossHogg. Again a perfect cigar. We were then picked up by Anne, Jimmy’s wife at 8:30 pm. Together we drove to Chinatown and ate at Tian Tian Seafood, Outram Road. A “Hole in the Wall” Hawker Stall with four plastic tables on the pavement. ( pedestrian walkway). Jimmy knows I’m “Chinese” in my eating habits – I simply eat everything. Some longish mussels were the starters, their meat in a divine garlic sauce. Just undescribably delicious. On with Tiger prawns in white pepper, their meat soft as butter. As “German” treat, Jimmy had ordered Pork Knuckles in Tofu with chilli peppers. Along came glass noodles with morels, baby Kailan and broccoli. We drank Tea. A splendid little dinner at a great place that I will visit again next time with my wife Inge. Anne then drove us to the Intercontinental Hotel and said good bye. There we were joined by Dennis, an American living and running his company in Singapore for over 25 years. Jimmy & Dennis The Beauty joining our smoking “The Beast” was beautiful Lucrecia, a superb Singer from Costa Rica, appearing at the Lounge and also a cigar smoker. Jimmy and Dennis being regular patrons received a extremely warm welcome by the staff, and a bottle of 10 year old Balvenie quickly appeared on the table along with a heavy cristal ashtray for each of us. Malt with a Smile Talking Malt The cigar we were about to smoke was “The Beast”. Of course there are NO Cohiba Behikes produced outside the official 4000 pieces that were rolled for the 40-th. Anniversary Humidors – and the Earth is a flat disc …………….. You can search the edges of the disc, have good contacts and hit pay dirt. Without much ado we cut the beautiful things. The pre-light Draw : A floral Park. As I make no great fuss about tasting notes, here’s an anonymous (JNG) Tasting I have received : “TASTING of the Beast:The first third delivers a regular but massive smoke. Grassy, vanillin with hints of delicate tobacco spices like warnings before the storm. Once you’re almost finished with the first third and a little bit tired of this massive and regular draw, the Cohiba Behike takes you by surprise with an explosion of tastes and delicate spiciness. It rises like a thunder and develops in an exponential way !Loads of oak overwhelms your mouth in a generous and heavy smoke. The draw becomes easier, faster, more complex and you’ll have to make an extra effort to overcome the beast. Once you get used to its new style, it mutates again. As you prepare for the finale, the cigar turns into a live volcano expressing all its complexity and strength. At one point you’ll have to take your time and cool down with puffing because you realize that your taste buds are saturated and your burning tongue is overloaded with the magic effect of the Behike ! The Cohiba Behike is a masterpiece and is here to stand amongst the legendary cigars. We’ll wait to see how it will age in a 12 to 18 months.” My own notes are : Powerful Dry Draw, Honey, Vanilla, Floral Park, sweet & mouthfilling Aroma. Hints of the Beast lurking ahead. Great Construction, perfect Draw. Awesome and awe-inspiring. A great Classic in true sense of the word. Opens up aftre the first quarter and becomes “macho” in a refined way. Yet very elegant, a beautiful Lady in a velvet dress with a knock-out punch. Very refined. Herbal, mint, herbs. Lucrecia singing Carlos Santana in the background – me changing the lyrics to : Mira como va, mi puro, bueno pa’ gozar, mulata …….. The three of us were impressed and more than overwhelmed by this cigar. Truly a remarkable cigar. We enjoy the cigar to the cool, jazzy voice of Lucrecia until midnight. She joins us during the breaks to puff away herself. We have fun. Happy Quartet As Jimmy and Dennis have to work the next day, we have to leave, but we just cannot put away the cigar, so we drive through the tropical Singapore night with the Jaguar’s windows rolled down smoking it. I change into shorts in my Hotel and walk down to the “3 Monkeys Bar” to sit outside, enjoy the night, have a couple of Tiger, make notes and finish the Behike with all respect due. A perfect finish. Two days later I again visit Jimmy’s Cigar Divan. Along comes the husband of my P I. Jimmy offers him a 1973 Macallan and later he enjoys a 10 year old Laphroig. He gets a tour of the Macallan Collection assembled by Jimmy. Macallan Showcase On Friday, April 21-st, a day after we return to FRA, Jimmy hosted a Macallan Dinner at “Au Petit Salut” Restaurant in Singapore with Macallan Director David Cox present at the event. I had a Cabinet Epicure No 2, FR OLSU. My thoughts were that I was in THE perfect Cigar Lounge in SE Asia. La Casa Cubana All Macallan vintages are available, Black Bowmores from the 60’s and 70’s as are all important malts ever produced. Private Humidor lockers are of course available free to customers The cigar selection is first rate as you would expect from a Casa Cubana. From rare collector Cabinets to the latest vitolas like SCdlH Murallas, Oficios and Mercaderes. Very rare Humidors like Partagas 150 and 155 Anniversary Humidors, Partagas Salomones and Partagas “A”. Also collectors items that Jimmy brings from Havana, like a collection of paintings that he bought last year from a young cuban artist. This year that artist exhibited her works at the El Laguito factory during our Festival visit, and Jimmy again bought her paintings. Jimmy also enjoys showing his guests rare old Boxes. In Chiang Mai, Thailand, he purchases exquisite handcrafted Humidors in Macassar wood. Chiang Mai Humidor In short : a serious collector who has turned his Passion into a Business. Still, as a guest of his Cigar Lounge you are also a part of a circle of friends. There are plans for further Lounges in Asia and the Middle East. And so I end a very nice Easter rotation. A short flight to Teheran and again I will be back in Asia flying to Guangzhou late April before meeting Ziqui in Beijing in May. Nino Copyright 04-2006 © Ninos Flying Cigar Weitere Fotos zu diesem Bericht / Further Pictures to this Report : San Cristobal de La Habana Partagas Salomones Partagas Salomones Partagas Salomones Old Box Partagas 150 Partagas 150 Partagas Partagas Partagas A Jimmy Changi Airport Copyright 04-2006 © Ninos Flying Cigar |